Bugarski milioneri najbrže se obogatili u EU

Bez autora
May 31 2010

Bugarski milioneri su se obogatili najbrže i najviše u poređenju sa ostalim zemljama Evropske unije. Bugarska je apsolutni rekorder po raslojavanju u EU. Tokom 2005. godine razlika između najbogatijih i najsiromašnijih bila je 3,5 puta, a tokom 2008. ona se uvećala na čak 6,5 puta.Evropska statistika nije objavila kako i sa kojim su se biznisom obogatili Bugari samo za četiri-pet godina. Istovremeno, produktivnost rada znatno je opala i Bugarska se nalazi na poslednjem mestu u Uniji. Trenutno ona čini 40 odsto proseka u EU...

Bugarski milioneri najbrže se obogatili u EUBugarski milioneri su se obogatili najbrže i najviše u poređenju sa ostalim zemljama Evropske unije, piše sofijski dnevnik "Monitor", pozivajući se na podatke Evropske statističke službe Evrostat.

Bugarska je apsolutni rekorder po raslojavanju u EU. Tokom 2005. godine razlika između najbogatijih i najsiromašnijih bila je 3,5 puta, a tokom 2008. ona se uvećala na čak 6,5 puta.

Evropska statistika nije objavila kako i sa kojim su se biznisom obogatili Bugari samo za četiri-pet godina. Istovremeno, produktivnost rada znatno je opala i Bugarska se nalazi na poslednjem mestu u Uniji.

Trenutno ona čini 40 odsto proseka u EU. U poslednjih deset godina prosek je uvećan jedva za sedam procenata i ukoliko Bugarska želi da postigne prosečni nivo evropske zajednice trebaće joj 80 godina.

Prema podacima Bugarske narodne banke, samo u roku od tri meseca, od januara od marta registrovano je 35 novih bogataša, budući da su njihovi depoziti u bankama premašili milion leva, odnosno više od 500.000 evra.

Uprkos krizi depoziti na računima Bugara u periodu od januara do marta uvećani su za ukupno 202,5 miliona leva, odnosno preko sto miliona evra.

Bugarin radi duže, a prima kraće penziju u poređenju sa predhodnim starijim generacijam, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku.

Od 2000. do 2009. godine prosečan život u Bugarskoj uvećan je za godinu i sedam meseci. U datom periodu, međutim, godine starosti za odlazak u penziju uvećane su za pet kod muškaraca i za tri kod žena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik